Heb je een sierhekwerk staan, of ben je van plan om je tuin om te toveren tot een stijlvolle en veilige plek? Dat is goed nieuws, want een sierhekwerk voegt niet alleen een vleugje elegantie toe, maar biedt ook extra veiligheid. Maar zoals alles wat mooi is, vereist ook een sierhekwerk met de tijd wat extra aandacht en zorg. Met de juiste onderhoudstips blijft het sierhekwerk er prachtig uitzien, en gaat het jaren mee. Hier zijn wat handige tips om zodat het sierhekwerk altijd schittert.

Waarom onderhoud zo belangrijk is

Onderhoud staat aan de basis van een lang leven van je sierhekwerk. Zonder regelmatige zorg kunnen roest, verkleuring en schade op de loer liggen. Hierdoor ontstaat niet alleen het risico op een mindere uitstraling van je hekwerk, maar ook aantasting van de veiligheid en functionaliteit. Het is daarom belangrijk om je sierhekwerk regelmatig te controleren en te onderhouden.

Tips voor het onderhoud van een Sierhekwerk

Dus hoe ga je te werk voor succes met onderhoud? We hebben enkele belangrijke punten hieronder in het kort uitgelicht:

Begin met een seizoensgebonden inspectie. Loop langs je hekwerk en let op tekenen van slijtage, roest of beschadigingen. Besteed ook extra aandacht aan de verbindingen en scharnieren, omdat deze delen vaak de eerste tekenen van slijtage vertonen.

Orde en netheid, wie houdt er nu niet van? Houd je sierhekwerk schoon door het eens in de paar maanden te wassen met een mild schoonmaakmiddel en water. Gebruik een zachte borstel om vuil en stof te verwijderen. En let op: vermijd agressieve schoonmaakmiddelen die de afwerking kunnen aantasten!

Roest kan een groot probleem zijn voor metalen hekwerken. Hoewel dit afhankelijk is van het soort metaal van het sierhekwerk, kan het aanbrengen van een roestwerende primer en een goede verflaag wonderen verrichten. Dit doe je het liefst een keer per twee jaar.

En is er sprake van bestaande roestvlekken? Schuur de roest dan weg en behandel het oppervlak opnieuw met primer en verf. Zo kun je er zeker van zijn dat het hekwerk goed beschermd is en het er als nieuw uitziet.

Scharnieren en andere bewegende delen moeten soepel blijven werken. Gebruik smeermiddelen zoals siliconenspray om scharnieren en sloten te onderhouden. Dit voorkomt piepen en vermindert slijtage door wrijving.

Woon je in een gebied met veel regen, sneeuw of felle zon? Overweeg dan extra beschermingslagen, zoals een wax of een lak. Zo beschik je over een extra barrière tegen de weersomstandigheden, wat kan helpen om de levensduur van je sierhekwerk te verlengen.

Een sierhekwerk op maat waar minimaal onderhoud bij komt kijken? Met de tuinhekken van Hekkenwereld breng je kwaliteit rondom je huis of pand. Alvast benieuwd naar het resultaat? Op de website kun je met de online configurator super eenvoudig een eigen ontwerp maken, om te kijken hoe het tuinhekwerk eruit komt te zien in jouw tuin!